04 Ağustos 2011

MARTİN EDEN

Martin Eden Jack London'un kendi hayatından kesitler içeren bir romanı yani yarı-otobiyografik bir eser.Jack London'un özellikle çocukluk döneminde geçirdiği yoksulluğu  Martin Eden'de  20'li yaşların başında yaşar.

Martin deniz işçiliği yapan ve okumayı seven bir gençtir bir gün kavga edenlerin arasında tesadüfen hayatını kurtardığı bir gencin evine davet edilir burada tanıştığı hayatını kurtardığı gencin kardeşi Ruth'a aşık olur. Ruth zengin bir aileye sahip ,edebiyat eğitimi almış burjuva kültürü ile yetişmiş biridir. Martin Ruth'un kendisini sevebilmesi için yapması gereken şeyin kendini geliştirmek olduğunu anlar ve daha çok okumaya başlar . Bu sırada Martin yazarak çok para kazanılacağını keşfeder ve böylece Ruth'la daha kolay evlenebileceğini düşünür. 

Ruth'da Martine karşı kayıtsız değildir . Ruth Martini çevresindeki bir çok erkekten daha farklı bulur ve Martini kendi elleriyle şekillendirebileceğini düşünür, fakat Ruth Martinin yazdıklarını beğenmez ve Martine yazmayı bırakıp herhangi bir işe girmesini ve asla büyük yazarlar gibi olamayacağını söyler . Martin ise yazdıklarından o kadar umutludur ki günde 5 saat uyuyarak bütün gününü okumaya ve yazmaya adar fakat bu dönemde Martin birde parasızlık ve açlıkla uğraşır .Yayınevlerine gönderdiği yazıların hepsi geri gelir umudunu tamamen kaybettiği bir gün Martin yayınevlerinden birinden bir mektup alır ve eseri sadece 5 dolara alabileceklerini bildirirler bu fiyat Martinin hesap ettiği ücretin çok çok altındadır bu dönem içerisinde yazmayı bırakmayı düşünen Martin eserlerinden birinin de 40 dolara satılmasıyla umutlanır ve uzun süre o 40 doların desteği ile yaşar .Devam eden  dönem içerisinde Martin'in eserleri tekrar çok az para getirir ve Ruth ta kendisinden ayrılır .

Olaylar daha sonra Martinin eserlerini satması ve çok büyük bir yazar olması ile devam eder fakat Martin için herşey artık çok anlamsızdır . Martin artık çok ünlü bir yazardır herkes Martini  akşam yemeğine davet etmek için çabalar Martin ise içinden hep ben bu eserleri yazarken çok açtım neden kimse beni o zaman yemeğe davet etmedi , neden eserlerimi tek tek geri çeviren yayınevleri şimdi benim için binlerce dolar ödüyor, ve neden Ruth şimdi bana geri döndü diye düşündü. Böylece Martin ile insanlar arasında derin bir uçurum açıldı ve Martin artık eskisi gibi bir insan değildir .

Kitap özellikle edebiyat severlerin bence okuması gereken bir eser. Yazar olma yolunda ilerleyen Martin Eden'in hikayesi yaşadığı zorluklar , okuyarak edindiği bilgilerle nasıl diğer insanlardan ayrıldığı onlarla arasındaki uçurumun nasıl açıldığı onun azmi ve geç gelen para ve şöhretin onun için hiçbir anlam taşımadığını ve tabiki Jack London 'un hayatından kesitleri okumak bana büyük zevk verdi. Martin Eden düşünen sorgulayan inandıklarının sonuna kadar arkasında duran ve bir gemi işçiliğinden kendini baştan yaratan çok farklı bir karakter.