02 Mart 2016

ANNA KARENİNA - Lev Nikolayeviç TOLSTOY

İyi bir gözlem yeteneğinin yanına insan psikolojini irdeleyebilme gücü de eklenince işte ortaya klasik çıkıyor yüzyıllar geçse de yazıldığı yılın hiç önemi kalmaz okunduğu dönemin romanıdır sanki o.

Tolstoy aşk, evlilik ve ölüm konularına ustaca değinmiş fakat bu arada Rus sosyetesine de ağır eleştirilerde bulunmaktan geride kalmamış. Sosyete yaşamının köhneliği ve bu ortamdaki güvensiz aşk ve evlilik ilişkilerinin aksine Levin karakteri ile dünyayı anlama ve inanç konularına da ağırlık vermiş. Özellikle son sayfalarda Levin'in Tanrı ile arasında kurmaya çalıştığı bağ insanoğlunun yüzyıllardır içinden çıkamadığı bir konu.



Ben en çok Levin karakteri ile bağ kurdum Tolstoy o kadar güzel anlatmış ki onu muhtemelen kendi iç seslerini en çok Levin ile dile getirmiş diye düşündüm. Kitabı okurken tesadüf eseri Tolstoyun hayatının son yıllarını anlatan Aşkın Son Mevsimi filmini izledim. Kitabı okumayı düşünen kişilere filmi kitaptan sonra izlemelerini tavsiye ederim zira filmde kitapla ilgili ipuçları var.

Tolstoy iyi bir yazar olmanın yanı sıra dünyayı anlama ve değiştirme isteği de bulunan Marksizm düşüncesinden etkilenmiş bir insandır. Bütün servetini köylülere dağıtmış bu yüzden ailesi ile arası açılmış ve Hristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı ''Tanrının Egemenliği İçinizdedir''  kitabı yüzünden de Ortodoks kilisesi tarafından aforoz edilmiş. Tolstoy son yıllarını küskünlük içinde geçirmiş büyük bir yazar ve düşünce adamıdır.


''Bütün mutlu aileler birbirine benzer, her mutsuz ailenin mutsuzluğu kendine göredir.''

''Yolda gelirken o kadar nefret ettiği üzücü analık kaygıları şimdi , çocuklar olmadan geçirdiği bir günden sonra artık bambaşka bir ışık içinde görünüyor ve onun kendisine çekiyordu.''

''Saygıyı , sevginin olması gereken yerdeki boşluğu saklamak için uydurmuşlar.''

''Eğer iyiliğin bir nedeni varsa ,  artık iyilik değildir ; eğer iyiliğin bir sonucu , yani ödülü varsa yine iyilik değildir. Demek ki iyilik ,  neden ve sonuç zincirinin dışındadır.''

''Savaşı övenleri özel ,öncü bir birliğe , hücuma kalkacak , herkesten ileri mevzide olacak bir birliğe verin.''