06 Mayıs 2016

KİTAPLAR ÜZERİNE TÜRLÜ SORULAR

Sevgili Blog arkadaşım Elİf Sarı'nın bana bazı soruları var. Sessiz sakin blog ortamında nede güzel bir şey hakkında fikrinin sorulması. 

1- Ne zamanlar kitap okuyorsun? Kitap okurken bir şeyler yiyip içer misin? Kitap okuma rutinin var mı?

Şu aralar uyku öncesi yatakta okumayı seviyorum ama elimdeki kitaptan kopamadığım zamanlarda oluyor işte o zaman kitap bitene kadar her fırsatı değerlendiririm , mesela üst kata bir şey almaya çıktıysam beni aşağıdan birileri çağırana kadar 3-5 dk bile olsa okurum.  İki kitap arasında bazen kendime zaman ayırırım çünkü bazı kitapları sindirmek anlamak kafamda oturtmak zaman alabiliyor bir kitabın dünyasından çıkıp diğerine geçmem bazen zaman alabiliyor bu yüzden ayda en fazla 3 kitap okuyabilirim.

Kitap okurken genelde çay içmeyi seviyorum ama instagram fotolarımda genelde kitapların yanında hep türk kahvesi vardır :) Gece yatmadan havada biraz serinse hemen bi sallama çay yapıp kitabımı aldığım gibi yatağa koşarım gecenin sessizliğinde okumak hep cazip gelmiştir bu yüzden kitap okurken genelde bir şey yiyemem.

Bir kitap bittikten sonra ruh halime göre kitaplıktan bir kitap seçerim işte bu sancılı bir süreçtir benim için bazı yazarları belli dönemlerde okumayı seviyorum mesela kara kışta İhsan Oktay Anar , Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal şimdi aklıma gelenler bahar dönemi yeni yazarlara fırsat veriyorum yani dönem dönem bazı yazarlar bende kendisini okuma ihtiyacı doğuruyor. Yanlış zamanda okumaya başladıysam  kaç sayfa okuduğum önemli değil yarısında bile olsam o kitabı yarım bırakırım bu yüzden okuma gruplarına ve kitap kulüblerine pek katılmam çünkü istemediğim bir kitabı asla okuyamam :)



2-(Klasiklerden gelsin bu soru) bir kitap yazacak olsan adı ne olurdu?

Hımmm zor bir soru hiç düşünmedim ama karakterimin son zamanlarda en ön plana çıkan kısmı ve karşımdaki insanların mantıksız davranış ve konuşmalarına deli olduğumdan MANTIK adında bir kitap yazmak isterdim herhalde. Özellikle son zamanlarda sürekli mantık üzerine konuşmalar yapıyorum çevremdekilerle , bazı durumlarda gerçekten insanların mantığını kullanmak yerine işine geldiği gibi davranması konuşması beni deli ediyor bak yine başladım :)))


3- En sevdiğin yazar/çizer kim? Seni en çok etkileyen çocuk kitabı hangisi?

Ben oğluma çok küçükken kitap okumaya başladım 3-4 aydan itibaren ilk önce kalın bir masal kitabımız vardı ona onu okumaya başladım 1 yaşından sonrada az yazılı ve bol resimli kitapları tercih ettik ilk kitabımız Tübitak Popüler Bilim Kitaplarından Güneşli Bir Gün kitabıydı yazarı Anna Milbourne bu kitap oğlumun çok dikkatini çekti dakikalarca tekrar tekrar okudum ona sonra serinin diğer kitaplarınıda aldık hepsini hala severek okuyoruz kısa ve öğretici hikayeler ayrıca resimlenmeleride çok başarılı. Türk yazarlardan Sara Şahinkanat'ın 3 kitabı var bizde Yavru Ahtapot Olmak Olmak Çok Zor, Üç Kedi Bir Dilek ve Annemin Çantası özellikle Annemin Çantasını favorisi. Julia Donaldson ın Değnek Adamı da en sevdikleri arasında bunun haricinde bir sürü kitabımız  var evde  bir çoğunu okumaktan sıkıldım bu yüzden ara ara halk kütüphanesine gidip oradan da kitap alıyoruz. Oğlum henüz 4 yaşında ona Küçük Kara Balık ve Küçük Prenside okudum fakat uzun ve az resimli oldukları için istediğim etki üzerinde yarattımı bilmem. Nazım Hikmet'in Sevdalı Bulutu ve Keloğlanı yine kitaplığımızda olan onun değil ama benim favorilerim arasında olan çocuk kitaplarından :)

4-Yüz yüze olsak da bir kahve içsek (ama lütfen gıcık biri çıkmasın) dediğin yazar kim?

Aklıma pek çok isim geliyor tabiki ama cevap sanırım Burhan Sönmez kitaplarıyla kendime en yakın hissettiğim yazar onunla herşeyi konuşabileceğime inanıyorum edebiyat ,siyaset ,memleket gibi. Hayatım boyunca gittiğim tek imza günü kendisininki oldu .Ne kadar sevsemde yazarların imza günü, söyleşi vs gibi  şeylere katılmayı pek sevmiyorum. Burhan Sönmez benim hayatımın mihenk taşlarını oluşturan kafamın içinde dönüp duran eyleme geçiremediğim çoğu şeyi yaşamış bir insan onun gölgesinden birikiminden yararlanmayı çok istiyorum kimbilir belki memleketimin sokaklarında bir gün karşılaşırız uzun uzun sohbet ederiz.

5. Okurken heyecandan tırnaklarını yediğin / kahkahalar attığın / ağladığın kitaplar var mı?

Heyecanlanıp ağladığım kitap Burhan Sönmez'in  İstanbul İstanbul hem ağladım hem heyecanlandım hemde uzun süre etkisinden kurtulamadım duygusal anlamda. Kahkaha attığım kitap pek olmadı sanırım ufak gülümsemeler ve ilahi kelimesini sık kullandığım kitaplar oldu tabi bunlardan biri Ayfer Tunç'tan Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi bir diğeride yeni okuduğum Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm kitabıdır.

6. Keşke bunu ben yazmış olsaydım dediğin kitap hangisi?

Her kitap okuyuşumda ben bunları yazabilirmiydim sözleri aklımdan geçer. Yazar olsam tarzım ve konularım Şebnem İşigüzel ve Latife Tekin gibi olurdu sanırım.

7. Kendini okurken hatırladığın en eski kitap hangisi?


Aziz Nesinden Şimdiki Çocuklar Harika.



8. Hayranlığın o kadar büyük ki, bunu yazan insansa ben neyim dediğin bir kitap var mı?

Suç ve Ceza Dostoyevski ,Puslu Kıtalar Atlası İhsan Oktay Anar, Anna Karenina Tolstoy ilk aklıma gelenler.


9.Okumak eylemi ile ilgili en sevdiğin cümle nedir? 

Okumak başlı başına güzel bir eylem :) Bunu ben uydurdum şimdi.