10 Ağustos 2011

SHİDLERİN LİSTESİ ve ESARETİN BEDELİ


Shidlerin listesi daha önceden izlediğim fakat bazı ayrıntılarını unuttuğum bir filmdi . Genelde  izleyip çok sevdiğim bir filmi hiç bilmediğim yeni bir filme tercih ederim bu yüzden de beğendiğim filmleri 2-3 kez izlemişliğim vardır. Oskar Shidler 2.Dünya savaşı yıllarında Almanyada yaşayan zeki bir girişimcidir fakat parası yoktur, Almanyada zor durumda yaşayan ve hiçbir hakları olamayan Yahudilerle işbirliği yapar ve onlardan  elde ettiği para ile kurduğu fabrikada yine Yahudileri işçi olarak çalıştırır . Zamanla savaşın acımasızlığı ile ezilen Yahudiler için Shidlerin fabrikası bir kurtuluş yolu olur. Bu yüzden artık Shidlerle  Yahudiler arasında yeni bir bağ oluşur ve Shidler Yahudiler için elinden geleni yapmaya çalışır böylece  yeni bir fabrika kurmaya karar verir  , fabrikada çalışması için hazırlayacağı listeye giren yahudilerde yaşama hakkını kazananlar olacaklardır. İmdb de ilk on film içinde 7 sırada Shidlerin Listesi izlerken yaşananların gerçek olabileceğine inanamıyor insan tam bir insanlık dramı ..


Yine daha önceden izlediğim ve İmdb nin ilk sırasında yer alan bir film Esaretin Bedeli.   Andy işlemediği bir cinayet yüzünden hapis yatan bir mahkumdur karısı ve karısının sevgilisini öldürmekle suçlanarak müebbet hapse mahkum edilir . Film boyunca Andy nin hapishane yaşantısını izleriz fakat bizi hiç beklemediğimiz ve şaşırtacak bir son bekler....

 Her iki film için ayrıca söylenecek şey oyuncuların sergilediği müthiş performans ikiside harika ve tekrar tekrar izlenecek filmler.