10 Kasım 2010

YÜZYILLIK YALNIZLIK

Yazar Gabriel Garcia Marquez'in kendi hayatından yola çıkarak yazdıgı kitap 1982 yılında Nobel Edebiyat ödülü almış.

José Arcadio Buendia ve karısı Ursula Iguarán , Maconda adında 20 hanelik kerpiç bir köyde yaşarlar José Arcadio köyün kurucularındandır, Maconda tarihin o kadar gerisindedir ki çoğu şeyin adı bile yoktur. Her yıl mart ayında köye çingeneler gelir ve yeni icatları köylülere tanıtır hikaye böle başlar.

Kitabın başında Buendia ailesine ait bir soyağacı var ve bu soyağacında ki herkesin hikayesi kitapta yer alıyor 350 sayfada yüze yakın karakter mevcut ve bu akrabalar hep aynı adı taşıyor bu yüzden sık sık soyağacına bakmak gerekiyor.

Ursula çocuklara büyüklerin adını koymanın uğursuzluk getirdiğini inansa da bu alışkanlığın önüne geçemez. Yazar kitabın arkasında kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız demiş fakat kitapta pek çok doğa üstü olaylar mevcut yazar o kadar güzel ve akıcı bir şekilde anlatmış ki gerçekten Güzel Remediosun uçarak gökyüzünde kaybolduğuna inanı veriyorsunuz.

José Arcadio Buendia ve Ursula nın Albay Aureliano, Jose Arcadio ve Amaranta adında 3 çocukları vardır, Baba José Arcadio Buendia her yıl gelen çingenelerin yanlarında getirdiği icatlara kendini kaptırması bu arada büyüyen oğullarının aynı kadından çocuk sahibi olmaları ve eve getirilen Ursulanın akrabası olduğu söylenen Rebeca' nın kardeş kabul edilmesi Amaranta ve Rebeca nın aynı adama aşık olmasıyla hikaye devam eder.

Kitap uzun süre elimde süründü araya giren bir sürü işi hallettikten sonra bir çırpıda okudum ve çok beğendim benim gözümde tam bir edebi eser hani okuyup hımm güzel bir konu deyip unutuverilecek bir kitap değil yazarın anlatımı harika her karakterden bir kitap çıkarabilir onları uzun uzun anlatabilir her karakterin altını doldurmuş çeviride çok başarılı..


İyi Okumalar.....