18 Ağustos 2011

KELEBEK


Henri Charriere (Kelebek) işlemediği bir suçtan Fransız Guyanasın da ( sömürgesi) müebbet kürek cezasına çarptırılır . Kelebeğin öyküsü bu şekilde başlar ve tamı tamına 13 yıl sürer , bu 13 yıl içerisinde sayısız kez kaçma girişiminde bulunur Kelebek ve  hiç bi zaman inancını kaybetmez . Özgür olduğunda savcı dan alacağı öç onu her zaman ayakta tutar ve hayata bağlanmasını sağlar. 

Fransız Guyanası Güney Amerikada yer alır ve Fransız hükümdarı Napolyon tarafından ''suçlulara ancak onlardan daha kötü insanlar nezaret edebilir mantığıyla kurulmuştur, bu bölgede Fransa ve İlgilterenin sömürge yerleri yer alır ve ülkelerinde cezalandırdıkları suçluları bir nevi tekrar iyi birer birey olmaları için bu sömürgelerdeki adalara sürgüne gönderirler. Burada ki hayat akla mantığa sığmayan şekilde ilerler ve bilmediğimiz bir dünyanın kapıları açılır . Örneğin mahkumlar arasında yaygın olan elindeki parayı minik bir tüpün içerisine koyup bunu bağırsaklarında taşımak , cüzzamlı dolu bir ada, kızılderilli kabilesi ile kısa dönemde olsa yaşanan özgür bir hayat, çok sıradan olan cinayetler , köpek balıklarına atılan mahkum cesetleri, sapkın cinsel ilişkiler , 3 metre kare hücrede(insan yiyen adıyla anılan) geçirilen yıllar ,hastalıklar,  intiharlar, deliler, katiller, hırsızlar ve sürekli kaçmayı düşünen bir Kelebek.

Eleştirmenin biri kitap için şöle demiş : ''Eğer Henri Charriere kitabında yaşadığını iddia ettiği olayları gerçekten yaşadıysa ona helal olsun,eğer yaşamadıysa da hayal gücüne helal olsun''. Bu görüşe katılmamak mümkün değil  eğer yazdıkları gerçekten doğruysa bence kendisine İnsanlık Yaşam Mücadele Ödülü veya Özgürlük Mücadelecisi v.s gibi bir ödül verilmeli. Kitabı okurken çoğu kez kendimi Kelebeğin yerine koymuş halde buldum ve   acaba ben olsam hayatta kalmak ve özgürlük için bu kadar savaşırmıydım sorusunu sordum .İşte bu yüzden çoğu insan için bir başucu kitabı Kelebek . 

41 yorum:

Nefertiti dedi ki...

Sonuç olarak ikimiz de beğendik sanırım; kurgu olsa da olmasa da :)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Tabikide beğendik nede olsa bir yaşam mücadelesi var kaçmışmı kaçmış :)

gillerprensi dedi ki...

ne güzel bir şey. sanırım bir okuma kulübü olmuş. aslında bir blogger kitap okuma kulübü kursak ne kadar keyifli olurdu. 1 ayda bir kitap projesi ile okuduğumuz kitapları değerlendirseydik.

hayal kurmak başarmanın yarısıdır derler :D üzerine düşünülesi bir şey

önerilerinizi bekliyorum, saygıyla

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Sevgili eeyore bizimki tamamen tesadüf oldu :) Ama bu şekilde yani bir kaç blogger arkadaş birleşip bu etkinlikleri yapıyorlar örneğin bir yazar seçiliyor ve o yazarın kitapları okunuyor bir ay..
Ama bizde yapabiliriz tabi neden olmasın ben yarın itibarı ile Amin Maalouf tan Semerkantı okumaya başlıycam varmı bana eşilk edicek :))

gillerprensi dedi ki...

esra bence de güzel olur gerçekten. yapıldığını daha önce görmüştüm. tabii küçük de olsa bir organizasyon gerektiriyor. çok fazla kişiyle yapılması pek kolay olmasa da böyle bir etkinlik için belki bir logo hazırlanabilir. birkaç kitap bloggerının ortaklaşa kararı ile bir kitap seçilebilir ve 1 ay süre verilebilir. 1 ayın sonunda değerlendirme yapılabilir. dediğim gibi zor ama imkansız gözükmüyor. ben böyle bir şeye varım. sizin tesadüf kardeşliğinin nefertitisi de bize katılırsa ilk etapta üç blogger böyle bir etkinlik gerçekleştirebiliriz.

semerkant önceden okuduğum bir kitap:) ama şöyle diyeyim sanırım çok beğeneceksin

Nefertiti dedi ki...

eeyore, evet tesadüftü bizimki, güzel de oldu :) . Her ay bir kitap belirleyip okuyabiliriz aslında, ama olursa da Eylül'de olur herhalde. Çünkü şu an bir serinin ikinci kitabındayım, sonra üçüncü gelecek :) Ama tabi siz başlayabilirsiniz ben sonradan katılırım. Hep beraber okumak güzel oluyor :)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

@eeyore gördüm gördüm sen okumuşsun hatta favori kitabın Semerkant şuanda Olasılıksızı okuyosun oda benim yarım bıraktığım bir kitap :)

Bence çok iyi olur bu birlikte okuma işi Nefertiti nin dediği gibi eylül de başlasın şimdi elimizdekileri bitirelim eylül içinde bir kitabı şimdiden belirleyelim bence :)

Nefertiti dedi ki...

Google grubu vardı yine bazı bloggerların orada her ay kitap okunuyordu ama ayrıldım. Biz kurabiliriz sanırım böyle bir şey :) Orda kitap belirlenir, okunur vs. gayet de eğlenceli oluyor :)

gillerprensi dedi ki...

esra, nefertiti.

sanırım sizlerin de belirttiği gibi eylül-ekim arası 1 kitap belirleyip o kitabı okuyabiliriz. yani 1 ay çok uzunca bir zamanmış gibi geliyor ama dileyen bitirir başka kitaplara geçer. yorum yazısını ise eylül'ün sonunda belirlediğimiz bir tarihte 3 kişi birden bloglarımıza girebiliriz mesela.

ben kitap okuma kulübümüze bir küçük logo hazırlayabilirim dilerseniz. altına kitabımızı yazarız. süreci belirtiriz. bu bir ay içinde bize katılmak isteyenler aynı logoyu bloglarına yapıştırırlar ve bize katılırlar.

ne dersiniz?? en zoru kitabı belirlemek sanırım. nasıl belirleyebiliriz düşünceniz nedir??

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Ben varım evet 1 ay uzun süre ama bence biraz uzun bir tarih olması da iyi kimseyi kısa bir tarihte okumaya kısıtlamayalım çalışanlara zor gelebilir tabiki bitiren başka kitaplarıda okur nasıl olsa.

@eeyore ben hiç logo işlerinden anlamam :)) artık o işlerle sen ilgilenirsin :))

Evet kitap işi en zoru ya benim aklımda bir kitap var bilmem okudunuzmu ortalığı kasıp kavuran Tututamayanlara ne dersiniz. Okuduysanız tabi başka bir kitaba yöneliriz yada siz ne okumak istersiniz bu arada bugün D&R da kitaba baktım 36 tl yazıyodu yuhh yani :S

Nefertiti dedi ki...

Evet logoyu eeyore hazırlasın, ben de hiiç anlamam :) Tutunamayanlar'a bir kez başlayıp bıraktım. Okunmuyor, okunamaz, imkansız :))

gillerprensi dedi ki...

logo işini (basit bir şey tabii:) ben halledebilirim.

1 aylı süreç dediğin gibi çalışanlar ve öğrenciler için iyi olacak sanırım. sizler de çalışıyor musunuz bu arada ya da öğrenci misiniz?

tutunamayanlar bana uyar. nefertitiye de uyarsa tamamdır.

bence bu seçimlerde oldukça açık ve net olmalıyız. yani yok ben beğenmedim diyen biri varsa içinde tutmamalı. ayrıca belki ileriki kitaplarda sırayla birbirimizin önerilerini okuruz..

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Tamam Tutunamayanlar elendi :))
eeyore logo işi sende ama bak onda anlaştık :)
@nefertiti sende bi kitap önerisinde bulun istersen tabi eeyore senden bir tane öner bakalım hangisinde anlaşıcaz..

gillerprensi dedi ki...

tutunamayanlar ağırdır :) postmodernist romanın en başarılı örneği türk edebiyatında. ama dediğin gibi zorlayıcı bir kitap olduğu söyleniyor:D

ya sanırım en iyisi hepimiz 5 kitap düşünüp adaylarımızı ortaya koyacağız. 3 kişinin de ortak önerisi varsa o kabul edilecek olmazsa birbirimizin kitaplarına 5ten 1e kadar puan vereceğiz:D en yüksek çıkan okunacak:D ilk kitapta en azından bu yol kullanılabilir:D

başka aklıma bir yol gelmiyor, sizce???

HYPATİA dedi ki...

Bende katılabilirim arkadaşlar tabi aranıza beni de kabul ederseniz...?

gillerprensi dedi ki...

ben hoş geldin hypatia derim:)) diğer arkadaşlar da onaylarsa neden olmasın

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Ne demek Hypatia bizimki yeni bir oluşum gördüğün gibi oluşmaya çalışıyoruz :))

@eeyore dediğin gibi yapsak iyi olucak sanırım yarın akşama kadar yada belirleyeceğimiz bir süreye kadar herkes 5 kitaplık bir liste yapsın listede en çok adı çıkıcak kitabıda okumaya başlarız tabi çıkarsa olmadı kitaplara puan veririz şimdilik 4 kişiyiz :)

gillerprensi dedi ki...

ben esra'ya katılıyorum yarın gece bu yazının altına 5 er tane kitap önerimizi yazalım. ortak nokta çıkarsa okuruz. yalnız ilk etapta 4 kişi kalalım. en azından kuruluş aşamasında başkaları katılmayı arzu ederse kitap seçiminde affetsinler bizi:D

ben yarına kadar 5 kitap düşüneceğim

HYPATİA dedi ki...

Tamam yarın aksam saat 22:00 da listeler burda yayınlansın o zaman ne dersiniz...:)

Nefertiti dedi ki...

HYPATİA, tabii ki :)

Tamam önereyim hemen; Çavdar Tarlasında Çocuklar, Demian, Doğu'nun Limanları bunlar aklıma gelenler. Bunun dışında herhangi bir Orhan Pamuk veya Paul Auster kitabı da olabilir. :)

Nefertiti dedi ki...

Sonraki mesajları şimdi gördüm. Tamam o zaman 5 kitaplık bir liste yapayım ben de yarına kadar :)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Tamam oldu bu iş dediğin gibi 4 kişi başladık bu işe yarın gece büyük ihtimalle kitap seçilmiş olucak 1 eylüle kadar bize katılmak isteyenler seçtiğimiz kitabı okumak zorundalar..

Kitap listesini hazırlayan bu başlığın altına yorum şeklinde listesini yazsın bakalım sonuç ne olucak :)

HYPATİA dedi ki...

Tamam arkadaşlar o zaman yarın görüşmek üzere iyi kitap seçmeler..:)

gillerprensi dedi ki...

22 bana da uyar. 5 kitap önerimi yarın sunacağım :)

logoyu da yarına yapmaya çalışacağım. seçer seçmez kitabı bloglara yapıştırırız.

iyi seçimler iyi geceler arkadaşlar, hadi hayırlısı bakalım:D

HYPATİA dedi ki...

Semerkand'ı bende daha önce okudum...akıcı ve çok sürükleyici zaten..Hasan Sabbah ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek istersen Fedailerin Kalesi Alamut'u tavsiye ederim..:)

Nefertiti dedi ki...

Tamamdır arkadaşlar, çok sevindim güzel bir şeyler yaparız umarım :)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

@eeyore iyi geceler tamam yarın saat 22:00 de buluşmak üzere :)

@hypatia Fedailerin Kalesi Alamut'ta aklımda olan bir kitap genelde Semerkant tan sonra o kitap okunuyormuş :)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

@nefertiti aynı anda aynı kitabı okumamız nelere kadir oldu bak güzelde oldu ama en azından okuma disiplinimiz biraz daha artar.

HYPATİA dedi ki...

Evet değil mi Esra bu sayede birbirimize olan sorumluluğumuzdan kitabı daha bir özverili okuruz...:D
Ben şimdi 3. kitap olarak Semerkand tan sonra Alamut'a Dönüşü düşünüyorum aldım ama vakti zamanı gelince okurum...:)

Nefertiti dedi ki...

esra evet daha disiplinli, sorumluluk duyarak okuyacağız, bakalım nasıl olacak :)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

@Hypatia Semerkant taraflarına giren bi daha çıkamıyo anlaşılan Alamut civarında dönüp durucaz gibi :)

@Nefertiti iyi olacak iyi biliyoruz ki şimdiden eylülde bir kitap okuyacağız :)

@eeyore sanırım çıktı bi soru sormuştu cevapsız kaldı ben çalışmıyorum 8 yıllık çalışma hayatımı evlenince noktaladım müzmin bir açıköğretim öğrencisiyim üniversite eğitimimide turizm üzerine aldım..

HYPATİA dedi ki...

Sevgili Esra Alamut'a dönüşten sonrasına rastlamadım sanırım o macera Alamut'a dönüşte sonlanıyor...:D İşin ilginç tarafı hepsi birbirinden farklı yazarla ve birbirinden sonra okunması ülke çapında tavsiye edilen kitaplar...İzmir de yaşıyorsunuz sanırım bende üniversiteyi izmir de okudum..:)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

İyi bari bir yerde sonlanıyor yani bu Alamut Serisi :) Evet İzmirde yaşıyorum ama Ankaralıyım .İzmir güzel şehir üniversiteleride çok güzel gerçekten..

HYPATİA dedi ki...

Yarın görüşmek üzere o zaman bende yavaştan ayrılayım...iyi geceler..:)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

blog sahibesi olarak bende kapanışı yapayım herkese iyi geceler :)

Nefertiti dedi ki...

Günaydın herkese :) Daha sistemli olabilmek için google grubu oluşturdum. Ordan devam edebiliriz artık. Bu da grubumuz :) http://groups.google.com/group/okumakulubu?hl=tr

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Super olmus hemen bakiyorum :)

Adsız dedi ki...

Çok etkilendiğim ve severek okuduğum bir kitap olmuştu, annem okuduktan sonra öylesine ballandıra ballandıra anlatmıştı ki ben de hemen okudum.

Yalnız hala Banko'yu okuyamadım devam kitabı olarak, onu da çok merak ediyorum.

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Bankonun Kelebek kadar sürükleyici olmadığı söyleniyor haklı olabilirler yoksa bi adamın hayatı sürekli bu kadar hareketli ve maceralı olamaz herhalde onlar büyük beklentiye girmişler sanırım :) ama insan geçekten Kelebeğin hayatının sonra nasıl devam ettiğini merak ediyor..

AslıASLI dedi ki...

Kelebek adlı kitabı uzun zaman önce okumuştum, devamı niteligindeki Banko'da fena degildi :)

Ne güzel bir oluşum. iyi okumalar :)

Esra Renkli Bir Hayat dedi ki...

Sevgili Aslı ben şimdilik Bankoyu okumayı düşünmüyorum biraz yordu sanırım beni Kelebek teki aksiyon :)