19 Aralık 2020

EŞKİYA KUZA - OSMAN ŞAHİN

 



Yazarın okuduğum ilk , yazdığı son roman Eşkiya Kuza. Kızgın Toprak , Kibar Feyzo , Derman gibi filmler Osman Şahin öykülerinden filme çekilerek kendisine pek çok ödül kazandırmış. Osman Şahin Mersin doğumlu öğrenimini Diyarbakır Köy Enstitüsü ve daha sonra Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümünde tamamlamış.

Bir dönem Siverek'te öğretmenlik yapmış . Bu yüzden o toprakları ve yaşantısını çok iyi biliyor . İşte Eşkiya Kuza'da Siverek'te geçiyor. Aşiret yaşantısının coşkulu olduğu kadar kadını hiçe sayan yaşantısı ile başlıyor. Kuza'nın annesi Peruza aşiret geleneklerine ilk baş kaldıran uğradığı haksızlığa ilk karşı koyan kadınlardandır. 

İnce Memed gibi mecbur adamdır Kuza. O da eşkıyalığı seçmemiş zorlanmıştır. Kuza'yı  İnce Memed 'den ayıran Osman Şahin'in onu bir kahraman gibi göstermemesidir yanlışları ile Kuza o toprakların acı gerçeklerinin bir sonucudur.


İyi Okumalar...


Aşiretçilikte , ağalarla marabalar ''başlık parası'' dedikleri için karılarını asla boşayamazlardı. Kadınlarla erkekler için boşanma , dul kalma geleneği yoktu. Kadın dayak yemiş , baskı ve zulüm görmüşse , evini terk etmek zorunda kalmışsa , baba ocağına dönmüş sığınmışsa , ''Yaşlılar Heyeti'' onları karşısına alırlar ,sorgular, yargılarlar...… 
Yaşlılar Heyeti , sorguya çekecekleri erkekle kadını eşit görmedikleri için onları karşılarına almaz , yan yana oturtmazdı. Erkek dört adım önde minderin üstüne diz çekmiş olurdu . Kadın dört adım geride , hasırın üstüne oturur, yalnızca gözlerini açıkta bırakırdı....

Çırpınış içine girdim. Kadınların kocaları ölünce , nedense herkesin senin durumun hakkında soru sorma , konuşma , yorum yapma hakkı doğuyor. Bu hakkı onlara kim veriyor? Bunu hala anlayabilmiş değilim dedi.

Ezilmiş insanın dili yalana daha çabuk kayar.



Hiç yorum yok: